Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Elektrin kompleks: simptomi i značenje

Ukoliko ste pripadnica lepšeg pola, da li ste ikada pomislile: „Moj tata je tako sjajan. Volela bih da mogu da nađem nekoga poput njega. " Ili, obrnuto, ukoliko nemate pozitivno mišljenje ili odnos sa svojim ocem, ponekad pomislite: „Zašto stalno nailazim na muškarce koji me tretiraju loše, kada sam rekla da ću naći baš suprotnog?" Činjenica je da naš izbor partnera, na svesnom ili sasvim nesvesnom nivou, često ima veze sa našim očevima. Jer, svidelo se to nama ili ne, naši roditelji imaju dubok uticaj na naše izbore u budućnosti. Upravo o ovome govori Elektrin kompleks, pojam u psihologiji koji je manje poznat pandan čuvenom Edipovom kompleksu kod muškaraca. Šta je Elektrin kompleks kod žena i koji su njegovi simptomi i značenje? Da li ga imate, a da to ni ne znate? Saznajte u nastavku.

Šta je Elektrin kompleks?

Pojam Elektrin kompleks je formulisao Jung prema teoriji svog učitelja Frojda i uveo ideju o postojanju Elektrinog kompleksa kod žena, kao pandana Edipovom kompleksu kod muškaraca. Elektrin kompleks opisuje Frojdovu edipalnu fazu razvoja, stepen tokom kojeg ćerka razvija specifičnu povezanost sa svojim ocem, sa odgovarajućim stavom ljubomore prema majci. Ovaj kompleks je dobio ime po grčkom mitu o Elektri, čija je majka ubila njenog oca, a Elektra uzvratila ubistvom svoje majke. Na osnovu ovih istraživanja i studija, Frojd je izjavio da je, baš kao što je dečak emocionalno skloniji majci, devojčica emotivno i psihološki vezanija za oca. Prema Frojdovskoj teoriji, važan deo razvojnog procesa je identifikacija sa roditeljem istog pola. Ukoliko se desi nešto pogrešno tokom bilo koje od ovih faza, fiksacija u tački razvoja se može desiti. Takve fiksacije, često vode ka anksioznosti i igraju važnu ulogu u neprikladnim ponašanjima u odraslom dobu. Rešavanje Edipovog ili Elektrinog kompleksa na kraju dovodi do identifikacije sa istopolnim roditeljem i prevazilaženja fiksacije na roditelja suprotnog pola.

elektrin kompleks

Elektrin kompleks kod žena - "Tatina devojčica"

Razmislite o svojim odnosima sa roditeljima. Da li je taj odnos pozitivan ili negativan? Vidite li neke sličnosti u vašim prošlim vezama sa vašim roditeljima, njihovim odnosom ili sličnost partnera sa vašim ocem? Pretpostavljam da verovatno da. Frojd je predložio, kao deo svoje teorije o ženskom Elektrinom kompleksu ili negativnom Edipovom kompleksu, da se ličnost devojke promeni kada shvati da nema polni organ sličan roditelju suprotnog pola, te tako podsvesno doživljava neku vrstu zavisti. To ih tera da žele da provode više vremena sa ocem (a kasnije i sa drugim muškarcima) kako bi se osećale potpune. Ova teorija nalaže da, ukoliko se devojka fiksira u ovoj faličnoj fazi, u odraslom dobu biće seksualno i romantično privučena muškarcima koji liče na njenog oca i nastoje da rode muško dete da preuzmu očevu ulogu. Elektrin kompleks stoga može dovesti do toga da devojka nastoji da dominira muškarcima tako što će biti veoma zavodljiva (ima visoko samopoštovanje) ili biti previše submisivna (ima nisko samopoštovanje). To je ono što se u popularnoj kulturi obično naziva “daddy issues”, a odnosi se na ideju zavisnog odnosa devojčice sa njenim ocem. Jeste li ikada primetili da nekim ženama “dobri momci” nikada nisu privlačni? Često možemo da vidimo da žene jednostavno vole “loše momke”. Teorija Elektrinog kompleksa sugeriše da, ako je otac devojčice bio emotivno ili fizički nedostupan, nasilan ili je pokazivao abnormalno ponašanje, šanse su da će, kada odrastu, nesvesno voleti muškarce koji imaju slične osobine i kvalitete kao i njihov otac, iako na racionalnom nivou to ne žele.

Simptomi Elektrinog kompleksa

Tipični primeri Elektrinog kompleksa mogu se videti u kvalitetima koje žena traži u svom budućem supružniku ili partneru. Žene koje pate od Elektrinog kompleksa često privlače muškarci koji imaju neki kvalitet ili atribut - bilo da se radi o izgledu, navikama, ponašanju, načinu govora, smislu za humor ili nekom posebnom talentu - koji imaju njhovi očevi. Ukoliko ste pripadnik jačeg pola, zar nije bilo slučajeva da vam se partnerka poverila da je nešto u vezi vas podseća na njenog oca? I znate šta, činjenica da ženu podsećate na njenog oca dobra je stvar za vas, jer povećava vaše šanse da doživotno osvojite taj željeni položaj njenog “viteza na belom konju.” Za nju? Zavisi. Ukoliko je otac bio toksična figura, žena sa Edipovom kompleksom nesvesno bira toksične muškarce sa sličnim obrascima ponašanja. Ukoliko je otac bio dobra figura u ženinom životu, nema ništa loše u tome da žena prema njemu kroji određene standarde, osim ukoliko veličanje oca i poređenje partnera sa ocem ne prevazilazi granice. Moguće je da su, uprkos tome što su odrasle žene, neke još uvek „tatine devojčice“. To može ići toliko daleko da žena ne može ni imati stabilnu ljubavnu vezu sa drugim muškarcima, jer ne nalaze muškarca dovoljno sličnom svom ocu. Neki od najčešćih simptoma Elektrinog kompleksa su:

  • Privlačnost prema starijim muškarcima koji liče na oca ili bilo koju očinsku figuru
  • Traženje refleksije ili karakteristike oca u partneru
  • Potpuno oslanjanje na svog partnera za donošenje odluka i zaštitu
  • Očeva ličnost i karakter kao standard za procenu i izbor partnera
  • Neobjašnjivi osećaji neprijateljstva prema majci, smatrajući je krivom za svoje neuspehe i probleme
  • U vreme donošenja važne odluke, prva misao je ta šta bi otac o tome mislio i šta bi on više voleo.

Da li je Elektrin kompleks realan?

Originalnu Jungovu ideju o Elektrinom komplesku odbacili su mnogi moderni psiholozi. Oni veruju da je ova teorija arhaična i da više nije važeća i relevantna u 21. veku. Međutim, mnogi psiholozi veruju da teorije psihoanalize imaju pravu osnovu. Koliko god ta pomisao zvučala neprijatno, istina je da bi se ovo takođe moglo kategorisati u problem koji potiče iz iskustava iz detinjstva, pri čemu dete usvaja obrasce ponašanja iz svog neposrednog okruženja, posebno svojih roditelja. Nema sumnje da naš odnos sa roditeljima ima veliki uticaj na naše životne odluke, naročito one koje se odnose na odluke vezane za izbor partnera. Traženje iste dinamike u odnosu s drugim muškarcima, što se provlači i kroz teoriju Elektrinog kompleksa, moglo bi biti naš nesvestan izbor, međutim, što se ranije pozabavi ovim osećanjima, mogu se postići zdraviji partnerski odnosi u odraslom dobu.

Kako prevazići Elektrin Kompleks?

Nerešeni toksični obrasci ponašanja, poput Elektrinog kompleksa, mogu dovesti do loših životnih odluka u odraslom životu, posebno onih romantične sorte. Međutim, Elektrin kompeks kao i bilo koji drugi oblik nezdrave zavinosti ili traume, može se prevazići terapijom, doslednim trudom, svesnim razmišljanjem i racionalnim razmišljanje pre izbora partnera. Prvi i najvažniji korak ka oporavku je prepoznavanje ovih obrazaca i prihvatanje istih. Morate razumeti svoje izbore i to kako bi oni mogli uticati na vas i vaš život u budućnosti, uzimajući u obzir kako i zašto su se slične odluke donosile u prošlosti, kako biste razbili toksični ciklus.