Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Da li ste oboje spremni za dete? 7 načina kako da to saznate

Korak ka osnivanju sopstvene porodice verovatno je jedna od najvećih i najbitnijih životnih odluka koje ćete doneti u svom životu. Kada je u pitanju misao da li želite dete, mnogo toga počinje da nam se vrzma po glavi. Hoćemo li biti dobri roditelji? Možemo li to sebi da priuštimo? Kako će se naš život promeniti dolaskom deteta na svet? Ove zabrinutosti su potpuno normalne i za očekivati. I, naravno, vaš život se hoće promeniti. Oboje ćete biti zaduženi za drugo ljudsko biće koje će zahtevati vašu pažnju, vaše vreme i vašu energiju. Stoga, na ovaj korak ne treba se olako odlučiti. Ukoliko razmišljate o tome da proširite svoju malu porodicu, pripremili smo za vas 7 načina da saznate da li ste oboje spremni za dete.

spremni za dete

Da li ste oboje spremni da imate dete?

Čak i ukoliko je jedan partner spreman za dete, to ne znači i da je drugi. A, kada je u pitanju ovako velika stvar, važno je da se vi i partner nalazite na istoj stranici i da se oboje osećate podjednako spremni za dete. Kako zaista možete znati da li ste oboje spremni da imate dete i budete roditelji? Pažljivo iščitajte neke od sledećih znakova, vidite da li se oboje poistovećujete sa njima i saznajte da li je vreme da se upustite u pomalo zastrašujuću, intenzivnu, ali i nagrađujuću životnu vožnju, poznatu kao roditeljstvo.

Imate zajedničkog ljubimca

Ne, ne šalimo se. Ovo je zaista jedan od prvih pokazatelja da ste spremni da postanete odgovorni za drugi život. Već živite zajedno neko vreme i uživali ste i više nego dovoljno u svoj slobodi zajedničkog života, stoga odlučujete da nabavite kućnog ljubimca, jer imate potrebu za širenjem i poklanjanju svoje ljubavi i pažnje trećem članu. Postoji stari izraz kojim nazivamo ovo - „gnežđenje.“ To je prvi korak ka otkrivanju toga šta znači briga, obaveza i preuzimanje odgovornosti nad drugim živim bićem. Imati kućnog ljubimca može biti dobar uvid u to ste spremni da pređete na sledeći korak, odnosno da ste oboje spremni za dete.

Oboje ste razmatrali tu ideju

Ukoliko ste vodili razgovor koji je uključivao frazu poput „Pitam se kako bi to bilo imati dete?“, a dobili odgovor koji je glasio nešto poput „Ne znam, i ja sam baš razmišljao/la o tome“, znači da ste oboje na pravom putu da imate dete. Možda je razgovor više tekao ovako: „Voleo bih da jednog dana imam decu“, a vi odgovorili: „Da, i ja“. Zatim se nastavilo sa „Kada budemo, naravno, spremni“, a odgovor je bio „Da, kada budemo spremni.“ Ipak, ovde postoji velika šansa da oboje počinjete da osećate da ste spremni za dete, odnosno da barem intenzivnije razmišljate o toj ideji. Osećali ste kao da vam vaša druga polovina nagoveštava nešto i želeli ste da kažete da ste možda i vi spremni. Ukoliko se vaši stavovi po pitanju roditeljstva podudaraju i oboje razmatrate tu ideju, možda je vreme da otvoreno kažete šta stvarno mislite, kako biste direktno saznali da li ste oboje spremni za dete.

Primećujete trudnice

Bez obzira jeste li muško ili žensko, kada naša podsvest počne uzimati u obzir roditeljstvo, prirodno nas privlači magija oko trudnoće i trudnica. Počinjemo da zamišljamo kako bi to bilo, kada bi se to desilo i nama. Žena bi mogla da se zapita kako je to biti trudna, a muškarac bi mogao da počne da razmišlja o tome kako bi bilo da njegova partnerka zatrudni. Ukoliko primećujete da vam pogled i pažnju privlače trudnice koje srećete, to bi mogla biti majka priroda koja pokušava nešto suptilno da vam poruči, poput toga da ste oboje spremni za dete, ovog puta svoje.

Oboje volite decu

Ukoliko vas dvoje volite da provodite vreme sa decom i uživate u tome zajedno, ovo je važan znak koji otkriva da li ste spremni da imate dete. Deca zaista mogu da unesu radost u naše živote, a ukoliko oboje uživate u tome da imate decu oko sebe, izvodite ih kao par i ni jedno od vas se ne uznemiri ukoliko završite umazani sladoledom ili čokoladom, to znači da ste verovatno spremni da imate svoju decu. Još nešto što treba imati na umu kada ste u blizini dece, jeste da li neko od vas puca pod pritiskom. Prirodno je, naravno, da se u nekom momentu iznervirate, ali ne i da vas to dovodi do ludila posle nekog vremena.

Oboje volite mirne večeri kod kuće

Uživanje u mirnim noćima, naravno, ne znači nužno da ste oboje spremni za dete, ali obično dođemo u period života kada nam lude noći, druženja i izlasci više jednostavno nisu toliko privlačni. Dakle, ukoliko oboje rado provodite subotnje večeri kod kuće, gledajući film, uz dobru klopu, na dobrom ste putu da otkijete da li ste spremni za dete. Ovo može biti pokazatelj da, trenutno, u životu imate drugačije prioritete i da se polako smirujete i menjate u tom pravcu. Imati dete u velikoj meri će uticati na vaš društveni život. Ukoliko se vaši vikendi sastoje iz žurke i mamurluka u nedelju ujutro, možda još uvek niste spremni da imate dete i proširite svoju porodicu.

Imate više strpljenja

Strpljenje. To je nešto sa čime nismo svi prirodno blagoslovljeni i moramo se pošteno potruditi da bismo ga vremenom razvili. Ali, da li ste primetili da oboje u poslednje vreme imate više strpljenja, nego pre nekoliko godina? Čini se da strpljenje prirodno dolazi sa zrelošću i verujte nam, trebaće vam strpljenja u izobilju, ukoliko odlučite da imate dete. Strpljenje sa novorođenčetom ( i detetom bilo kog uzrasta) je obavezno i naravno, morate imati strpljenja jedno za drugo. Mama će biti umorna od brige o bebi po čitav dan, a tata će biti umoran od posla i manjka sna, ili obrnuto, stoga je strpljenje ključno. Ukoliko smatrate da biste oboje imali dovoljno potrebnog strpljenja da se ostvarite kao roditelji, to može biti znak da ste spremni za dete.

Bili ste razočarani posle “lažne uzbune”

Ukoliko ste vi i vaš partner imali “lažnu uzbunu”, odnosno da je došlo do “seksualne nezgode”, kada ste mislili da biste mogli imate dete na putu, a zatim saznali da je u pitanju samo lažna uzbuna, kako ste se oboje osećali kada ste to saznali? Da li vam je oboma laknulo ili ste potajno, zapravo bili malo razočarani? Ukoliko je odgovor da, ovo u velikoj meri otkriva da ste oboje spremni da osnujete svoju porodicu, posebno ako vam je prva reakcija, nakon šoka naravno, bila uzbuđenje i radost. S druge strane, ukoliko ste oboje bili preopterećeni i izašli u grad da proslavite kada ste saznali da se radilo samo o lažnoj uzbuni, to bi mogao biti pokazatelj da niste oboje spremni za dete, barem ne još neko vreme.

Ukoliko se i vi i vaš partner poistovetite sa nekoliko prethodno navedenih pokazatelja, možda je sada pravi trenutak da preduzmete taj korak i ostvarite se kao roditelji. Ukoliko ste se pitali da li ste oboje spremni za dete, a složili sa većinom stavki, velike su šanse da jeste. Ali, odlučiti se na to da postanete roditelji ne bi trebalo biti mnogo zastrašujuće, sve dok ste oboje otvoreni i iskreni i zaista to želite. Svi novi roditelji sumnjaju i brinu o budućnosti. Sumnje su normalne, a roditeljstvo je lična odluka za koju oba partnera moraju biti spremna. Šta god da zajedno odlučite, to će biti pravi izbor i ne treba da bude pritiska da postanete roditeljim, sve dok oboje ne osetite da ste spremni da imate dete.