Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

11 "sitnica" koje izgledaju kao ljubav, ali su zapravo manipulacija

Kad vaš partner uradi nešto romantično i slatko ili učini neki lep gest mogli biste pomisliti: "Preslatko, on me zaista toliko voli i brine o meni." Ipak, ukoliko se šarmantne laskavosti neuobičajeno često dešavaju, da li ste zaista sigurni da niste pomešali ljubav sa suptilnom i indirektnom manipulacijom? Da li zaista umete da razlikujete ova dva pojma? Ukoliko imate bilo kakve sumnje u iskrenost muškarca ili jednostavno želite da ispitate odnos i vezu u kojoj se nalazite, pripremili smo za vas 11 suptilnih znakova koji otkrivaju da je vaš fenomenalni dečko zapravo prerušeni manipulator. Ovo mogu biti na prvi pogled sasvim obične stvari, ali nije zlato sve što sija i nije ljubav sve što vidite. Stoga, budite na oprezu i naučite kako da prepoznate manipulaciju, čak i kada ona deluje kao čista ljubav.

ljubav ili manipulacija

11 sitnica koje izgledaju kao ljubav, ali su zapravo manipulacija

Konstantno želi da se čuje sa vama

Toliko ste mu nedostajali dok ste bili s prijateljima u izlasku, da je jednostavno morao da pošalje tri poruke za redom, svaku za nijansu „ozbiljniju“ i opširniju od poslednje. Slatko? Ne baš. Jedno je da vas posle nekog vremena pita kakav je provod i da li je sve u redu, ukoliko je kasno ili se niste baš dugo čuli, ali verovatnije je da vas proverava, a ne javlja samo jer mu „nedostajete“, ukoliko to radi stalno i prečesto.

Ljubav kao izgovor

Da li vam se čini da svaki put kada vaš partner učini nešto što vas razljuti i šta ne odobravate, na primer, iskazuje neosnovanu ljubomoru, brzo vam govori da je njegovo ponašanje takvo samo zato što vas „toliko voli?“ To bi mogao biti način da vas odvrati od svojih grešaka i vrati se na vašu dobru stranu, kao i da umanji posledice time što će „udariti“ na emocije. Nemojte nikada ignorisati pogrešno ponašanje, zbog ljubavi.

Ne može da živi bez vas

Govori vam da mu toliko značite, da bi prosto „umro“ bez vas. Hm, ovo nije romantično, već jezivo. Jedno je da vam muškarac stavi do znanja da ste mu veoma važan deo života i da ne bi voleo nikada da vas izgubi (za šta sam treba da se potrudi), ali za neke emotivne manipulatore, ovakve izjave bi se mogle pretvoriti u pretnje, kao način da vas kontrolišu kada ne radite ono što oni žele da učinite ili ih, ne daj Bože, napustite. Ovo nije zdrava ljubav, već manipulacija ljubavlju.

Vi ste mu „čitav svet“

Opet - ne baš romantično. Niko ne bi trebao da ima nametnut pritisak da bude nečije sve, čak ni od strane osobe koju voli. Ukoliko vam partner ovo prečesto govori, on nagoveštava kako želi da bude izolovan sa vama, što verovatno i radi, umesto da se na zdrav način integriše u svet. Nemojte se iznenaditi ako vas počne odvlačiti od najbližih ljudi i ustaljenih rutina, kako bi mogao da vas fokusira na sebe i kontroliše. Ovo je jedna od sitnica koje izgledaju kao ljubav, ali su zapravo manipulacija.

Konstantno vas obasipa poklonima

Čitajte – kupuje poklonima. Mali i povremeni znaci pažnje, čak i bez povoda, svakako mogu biti slatki i romantični, ali ne kada su izrazito učestali i prevelikih razmera. Ukoliko vaš partner zamenjuje vaš nameštaj, odeću ili bilo koje druge predmete onima koji se njemu više dopadaju za vas, pod izgovorom da je to „bolje“, ne daje vam poklon iznenađenja, već verovatno pokušava da vas pretvori u nešto što niste i skroji po svojoj meri.

Želi prebrzo da osnuje porodicu

Ovo je očigledno normalna stvar i lepo je kada neko želi da osnuje porodicu sa vama, ali obratite pažnju kako on to radi i kada. Ukoliko forsira ozbiljne životne prekretnice prebrzo i tempom sa kojim se vi ne slažete ili je njegov cilj da imate porodicu kako biste mogli prestati raditi i ostati kod kuće sa bebom, u domu koji je daleko od mesta gde su vaši najmiliji, to bi mogao biti deo njegovog plana da vas izoluje, približi sebi i neraskidivo se poveže sa vama. Pripazite da li želi porodicu sa vama iz ljubavi ili kao sredstvo manipulacije.

Posledice ove odluke mogu biti za ceo život.

Konstantno vas šarmira i deli komplimente

Povremeno laskanje i komplimenti su zdravi i čine da se osećate dobro, poželjno i voljeno, ali ako vas partner konstantno šarmira, to se može iskoristiti i kao manipulacija. Ukoliko primetite da on neuobičajeno često koristi komplimente i šarm, pogotovo u situacijama kada ste ljuti, ovo se može pretvoriti u vid manipulacije kako bi se izvlačio iz raznih situacija ili vas „omekšao“ i pridobio za buduće.

On zna kada ste „dovoljno popili“

Bili ste zajedno na zabavi ili u izlasku i rekao vam je da prestanete toliko da pijete alkohol, nakon što vas je video da se zabavljate sa svojim prijateljima. Razlog? Brine o vama i ne želi da vam sutra bude loše. Hvala „tata“. Znate šta? Vi ste odgovorna i samosvesna odrasla osoba i osim ukoliko nemate ozbiljan problem sa alkoholom ili zavisnošću, znate da procenite svoju meru. Možda ga je razljutilo što se toliko lepo provodite i što ste komunikativniji i otvoreniji, jer je ljubomoran i nesiguran. Ovo je jedna od stvari koje često izgledaju kao ljubav, ali su zapravo manipulacija.

Sugeriše stvari za „vaše dobro“

Toliko mu je stalo do vas, da će vam pokazati bolji način da radite svoj posao, pričate sa ljudima, skuvate kafu i izgubite višak kilograma (koje niste ni primetili). To uopšte nije za vaše dobro - to je način na koji vas kontroliše. Ali, vi ste odrasla žena koja i te kako ume da odluči šta je najbolje za vas. Tanka je linija između brige, dobre namere, ljubavi i manipulacije.

Ne ume da prihvati „Ne“

Toliko je jedva čekao da vas vidi, da je, kada ste mu saopštili da morate da otkažete vaš sastanak, potpuno izgubio živce. Brzo se izvinio, rekavši da ste mu samo toliko nedostajali da je pobesneo što vas neće videti, da se možda čak osećate polaskano i obožavano. Ipak, zvona upozorenja trebalo bi da se oglase. Čuvajte se čoveka koji ne može da prihvati "ne" kao odgovor, čak i ako je to produkt ljubavi i nedostajanja.

Postane divan, nakon svađe

Imali ste žustru svađu ili prepirku, nakon koje je postao neočekivano drag i sladak. To je često način da muškarac izazove u vama krivicu i da u vama proradi sažaljenje, te da omekšate. On je tip koji će reći: "Samo si me pogrešno razumela", "Ne volim dramu" ili "Da li to zaista misliš o meni, iako ti pokazujem koliko te volim svaki dan?" Oprez! Ovo uglavnom nije ljubav, već zapravo direktna manipulacija.

Imajte u vidu da nije svaki lep gest, kompliment ili briga vid manipulacije. Poenta ovih 11 sitnica koje deluju kao ljubav, ali su zapravo manipulacija, jeste da umete da razaznate ova dva pojma, odnosno motiv koji se krije iza nečijih postupaka. Previše bilo čega, pa čak i lepih stvari i previše smišljeni i bajkoviti argumenti, uvek su razlog da se u vama probudi sumnja i da pažljivije izanalizirate vaš odnos, kako biste bili na oprezu. Takođe, ukoliko sumnjate da vas partner laže, možete naučiti kako da to prepoznate, u našem članku: „Kako znati kada muškarac laže?“